Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ministrul de Externe al Turciei,…

Ministrul de Externe al Turciei, prima dată la Chişinău în 20 de ani

În perioada 12-13 mai 2012, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia Ahmet Davutoglu a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, aceasta fiind prima vizită a şefului diplomaţiei turce în ţara noastră de la proclamarea independenţei.

 În cadrul întrevederii miniştrilor afacerilor externe, şeful diplomaţiei moldoveneşti a mulţumit pentru sprijinul invariabil şi constant acordat de Guvernul Republicii Turcia pe parcursul a 20 ani de independenţă a Republicii Moldova. În acest context, ministrul de externe Iu.Leancă a apreciat acţiunile întreprinse de Guvernul Turciei în vederea consolidării cooperării bilaterale prin prisma programelor implementate de Agenţia pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (TIKA), în domeniile de activitate precum cel al economiei, învăţământului, agriculturii, infrastructurii, umanitar, afacerilor interne, turismului.

 Omologul turc a exprimat, interesul pentru stimularea, în continuare, a investiţiilor turce în Republica Moldova, cât şi pentru majorarea volumului schimburilor comerciale dintre ţările noastre. Cei doi miniştri au reiterat disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor şi semnarea până la finele anului a Acordului privind abolirea reciprocă a vizelor, acordului privind readmisia şi celui referitor la stabilirea unui regim de comerţ liber.

 Întâlnirea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii pe subiecte de interes comun de pe agenda globală şi de securitate, cu accent pe cooperarea în cadrul structurilor regionale a ţărilor riverane Mării Negre. Cei doi miniştri de externe s-au pronunţat pentru stabilirea unui parteneriat strategic între ambele ţări, ceea ce va contribui la aprofundarea dezvoltării relaţiilor bilaterale.

În cadrul vizitei, cei doi omologi au semnat Protocolul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Turciei în domeniul arhivelor.

Programul vizitei şefului diplomaţiei turce a cuprins întrevederi cu preşedintele şi prim-ministrul Republicii Moldova, precum şi cu conducerea UTA Găgăuz-Yeri.

SURSA: MAEIE